Z ODPRTJA RAZSTAVE VERONIKE VESEL POTOČNIK

22.11.2021 smo v Galeriji Fortunata Berganta odprli že drugo razstavo. Tokrat slike razstavlja akademska slikarka Veronika Vesel Potočnik.

O razstavi je kustos galerije Fortunata Berganta Lan Seušek povedal, da avtorica z razstavljenimi deli v temeljih pre-izprašuje problematiko utopij in njihovega vpliva v prostoru in času, ter absolutizem idej, ki spregledajo človeka in se zato začnejo sesuvati in razpadati. Kot primer je izpostavil sliko imenovano Babilonski stolp, ki dobro prikazuje zidanje idej v oblake prav do stopnje, na kateri se ljudje ne znamo več pogovarjati med seboj in se zato taka utopija začne rušiti sama vase. Temu cikličnemu diktatu, propadanju in razkrajanju utopij postavlja Veronika Vesel Potočnik za protiutež naravo, ki vse to prerašča, barve, ki zažarijo, ter veselje otrok, katerih igra daje upanje za prihodnost.

Zbranim je o razstavljenih podobah – naslikanih z barvnim in črnim tušem, delno tudi v tehniki akrila – spregovorila še avtorica Veronika Vesel Potočnik. Slikarka je povedala, da so odsev njenega pogostega samospraševanja o družbi, v kateri živimo. »V svojem delu se konstantno ukvarjam s vprašanjem, na kakšen način ljudje delujemo in bivamo  v sedanjem času. V svojih arhitekturnih konstrukcijah v ospredje postavljam prenasičenost današnje družbe z informacijami, s problemom izbire med številnimi možnostmi, ki nas le kratkotrajno zadovoljijo. Številni izpraznjeni prostori predstavljajo problematiko današnje družbe, ki mnogokrat kljub številnim možnostim težko izbira prave odločitve. Pri vsem se mi zdijo pomembnejša vprašanja kot odgovori, zato hkrati z arhitekturnimi konstrukcijami postavljam barvne slike najrazličnejših rastlin  kot njihovo komplementarno nasprotje. Narava še ohranja svojo prvinskost prav tako kot otroci in otroška igra, ki so prav tako del mojega raziskovanja. Pomembno se mi zdi ohranjati otroškost duha, ki s svojo neomajno vedrino in optimizmom kljubuje današnji norosti sveta.«

Otvoritev je zaznamoval tudi igralec in pesnik Tone Kuntner, ki je o slikarki povedal, da odlično občuti naš čas. Kuntner je zrecitiral dve svoji pesmi. Prva, z naslovom slikar, je bila napisana že pred leti, druga imenovana Ptice, pa je nastala pred kratkim in orisuje današnje, po pesnikovem mnenju, nore čase.

 

Sorodni članki