Pratika za resne 2022

’Dežela kranjska nima lepšga kraja, ko je z okolšno ta, podoba raja’
’Dežela kranjska nima lepšga kraja, ko je z okolšno ta, podoba raja’

Na Novih obzorjih, kjer domuje galerija Fotunata Berganta, so letos že spet izdali Pratiko za resne. Ker likovna umetnost ni le za na stene in v parke, ampak jo je lepo vzeti tudi v roke, je v Pratiki ogromno lepih in duhovitih slik in karikatur. Za predokus objavljamo tole, ki vas bo spomnila, da ’Dežela kranjska nima lepšga kraja, ko je z okolšno ta, podoba raja’, kjer smo to poletje podoživljali prizore iz Krsta pri Savici.

O pratiki pišemo na spletni stani naše galerije, zato da opozorimo, kako uporabna in priročna je ilustracija. Ko vas bo naslednjič imelo, da komu v politični debati zabrusite: »A ti narišem?« se spomnite, da mu lahko tudi samo pokažete, saj so v Pratiki te stvari že narisane.

Pratika za resne 2022, ki jo največji iz kleti imenujejo, pratika za besne, je letos še debelejša in še bolj smešna, tako da se ji še angelčki smejijo. Pomen izraza ’besneti v kleti’ izhaja iz izrazov beseda in netiti. Če bi radi vedeli, kako so levi eliti, polit kolesarjem in tistim, ki zase pravijo, da so KUL, tokrat z besedami zanetili Vinko Vasle, Zlata Prinašalka in drugi iz kleti, je Pratika 2022 točno to, kar iščete. Da pa so besede zažarele v največjem sijaju pa je poskrbel podtalni ilustrator Lan Seušek.

Razkritje: Čeprav so se že lansko leto obelodanili, zase še vedno govorijo, da so iz kleti, se pravi podzemlja, saj tam razne neumne izjave najdejo pravi odmev, zven in pomen. Letošnja Pratika je prav to: odmev iz tviter podzemlja.

Sorodni članki